0879-429-909 zakrilnitsi@abv.bg

Текущи проекти

В началото на март 2023 г. започна изпълнението на проект „Мечтай Смело цели се Високо! – интегрирани общностно-центрирани услуги за превенция на детските бракове сред ромите в България.“  Проектът има за цел да допринесе за прекратяване на практиката на детските бракове в България, като въоръжи професионалистите с методология за превенция на вредните практики, насочена към общността, насърчавайки ромските момичета за лични постижения отвъд границите на изолацията и променяйки нагласите към социални норми, предхождащи съвременните в изолираните ромски общности.

На основата на теренно проучване в ромските общности и проучване на добрите практики в България и ЕС проектният екип ще разработи инструментариум за превенция на детските бракове в България. Създадената методология ще е в помощ на първо място на професионалистите, които ще предоставят новата „социална услуга общностна работа“ (разписана в Закона за социалните услуги), както и на местните власти и неправителствените организации, които работят в общността.

Проектът с продължителност от две години се изпълнява от обединение, включващо Фондация С.Е.Г.А. – водеща организация и партньорите Фондация РОМА-ЛОМ и Сдружение ЗАКРИЛНИЦИ.

Дългосрочната амбиция на проекта е да създаде катализатор за промяна в изолираните ромски общности, като тласне напред процесите на модернизация, чрез преодоляване на предмодерните социални норми и семейни модели и чрез промяна на възприятията относно ролите/правата на момичетата и жените в изолираните общности.

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз.

Провеждане на обучения и супервизии на Областния екип по приемна грижа (ОЕПГ), индивидуална супервизия на приемните семейства с настанени в тях деца и специализирани обучения на членовете на Комисиите по приемна грижа и експертите от РДСП/ДСП/ОЗД и началник ОЕПГ“ в рамките на проект „Повишаване на капацитета на служителите на Агенцията за социално подпомагане във връзка с модернизиране на системите за социална закрила“ – КОМПОНЕНТ 1 по Процедура BG05SFPR002-2.006 „Повишаване на капацитета на служителите на Агенцията за социално подпомагане във връзка с модернизиране на системите за социална закрила“ – КОМПОНЕНТ 1 за надграждане на дейностите по управление и предоставяне на „приемна грижа“ на областно и национално ниво по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., в Област Монтана.

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз.

Провеждане на обучения и супервизии на Областния екип по приемна грижа (ОЕПГ), индивидуална супервизия на приемните семейства с настанени в тях деца и специализирани обучения на членовете на Комисиите по приемна грижа и експертите от РДСП/ДСП/ОЗД и началник ОЕПГ“ в рамките на проект „Повишаване на капацитета на служителите на Агенцията за социално подпомагане във връзка с модернизиране на системите за социална закрила“ – КОМПОНЕНТ 1 по Процедура BG05SFPR002-2.006 „Повишаване на капацитета на служителите на Агенцията за социално подпомагане във връзка с модернизиране на системите за социална закрила“ – КОМПОНЕНТ 1 за надграждане на дейностите по управление и предоставяне на „приемна грижа“ на областно и национално ниво по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., в Област Перник.

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз.